Takunderhåll

Vanliga Frågor

Varför behöver man behandla sitt tak?

Precis som med alla olika material utomhus så slits och påverkas även våra tak av naturen. Det innebär att påväxten mossa, alger och lav får fäste på takytan, som sliter på allt material. Detta leder till slut till stora och kostsamma skador där man behöver lägga om taket. Dessutom ger det en finare syn för ögat.

När bör jag behandla mitt tak?

Vi tycker att alla borde behandla sina tak, det är alltid bättre att ta tag i problemet innan problemet blir för stort. Det går alltså alldeles utmärkt att behandla sitt tak även fast påväxten inte är så stor.

Gör taket fritt för en längre livsläng. Då blir behandlingen mest i förebyggande syfte istället för i reparerande syfte. Vi rekommenderar sen att man håller koll på taket. Vi brukar göra en övernskommelse med alla kunder att man gör återkommande uppföljningar.

Vad kostar en taktvätt?


Vårat pris baseras på flera faktorer. Vi mäter ut taketsyta, men omständigheter så som lutning, tillgänlighet dessutom får vi en uppfattning om extra arbete i samband med taköversyn. Vi lämnar alltid ett fast pris på arbete. Alla våra tjänster är berättigade rotavdrag som är inräknade i priset.


Kan jag inte tvätta mitt tak själv?


Visst kan man det. Men vi rekommenderar att man anlitar ett företag som innehar erfarenhet och kunskap om taket. För att vara skonsamma mot taket krävs viss teknik både genom att röra sig och att rengöra taket. Vi har väl utvalda produkter och tillväggagångsätt.

Vi kan taktvätt bäst. Efter flera års erfarenhet lämnar vi alltid garanti.

Vad innebär nockbandsbyte?


Nocken är längst upp på taket där vardera sida på taket möts. För att taket ska kunna andas och ventilera bra är det ett uppehåll mellan pannorna. Det betyder att den här ytan riskerar att vara väldigt utsatt av snö, löv och vatten. Under pannorna finns undertak och läkt som har en bärande funktion för pannorna. Ett tätskikt är också monterade mellan tak och bostad. Blir det skadat så behöver det åtgärdas vilket leder till dyra reparationer. För att stoppa detta monterar man ett special anpassat nockband som löper an med pannorna och skyddar. Detta bandet har ventilerande egenskaper och förhindrar inte funktionen.

Tvätta bort mossa?

Vi på JW arbetar inte med högtryckstvätt som standard. Det höga trycket bidrar till att pannorna expanderar och kan tillomed spricka. När pannorna är nya har dem en ytbeläggning. Den ligger som en hinna som omsluter porerna på pannan. I samband med väder och vind så sliter det på pannan. Det tenderar att komma ner grus som oftast fastnar i hängrännorna. Genom att tvätta med högtryck sliter det ner ytan. Dessutom kommer man inte åt påväxten som har trängt ner i porerna på pannan.

Hur länge håller mina betongpannor, byta tak?

Vi på JW erbjuder alltid en kostnadsfri taköversyn. Detta är väldigt populärt. Vi ger er alltid en uppskattning om takets livslängd. Ofta är folk lite tveksamma om att tvätta taket istället för att byta det. Vi hänvisar till goda egenskaper i just erat tak. Oftast kan man slippa byta taket och istället underhålla det. Har ni blivit förfrågade att byta taket,kontakta oss på formuläret nedanför så gör vi en kostnadsfri taköversyn. Vi skjuter upp ditt behov av att byta tak.